Çocuklarda Cinsel Eğitim

Soru   1: Koltuk altında neden tüyler çıkar?
Cevap 1: Bunun nedeni ergenlik çağına ulaşmanızdır. Ergenlik çağına ulaşan çoğu kız ve erkeğin koltuk altlarında tüyler çıkmaya başlar.

Soru   2: Kasıklarımıza yakın yerde neden tüyler vardır?
Cevap 2: Kasığa yakın yerde çıkan tüylere “kasık tüyleri” denir. Kasık tüyleri, kızlar ve erkekler ergenlik çağına ulaştıklarında çıkmaya başlarlar. Bu normal fizyolojik bir olaydır.

Soru   3: Bebekler nereden gelirler?
Cevap 3: Bebekler annelerinden gelirler. Anneleri onları doğurur.

Soru   4: Minik bebekler doğmadan önce nerede yaşarlar?
Cevap 4: Küçük bebek embriyonları doğmadan önce annelerinin rahminde gelişirler ve yavaş yavaş olgunlaşırlar.

Soru   5: Embriyonlar annelerinin rahmindeyken bir şey yerler mi?
Cevap 5:
Anne rahmindeki embriyonlar bir şeyler yerler, ancak bunun için ağızlarını kullanmazlar. Plasenta ve göbek kordonu onlara annenin vücudundan besin ve oksijen sağlar, böylece hayatta kalırlar ve sürekli büyürler.

Soru   6: Bir annenin karnı bebeği olacağı zaman neden büyür?
Cevap 6: Annenin karnı giderek büyür çünkü içindeki bebek de büyümektedir.

Soru   7: Bir embriyon doğmadan önce annesinin rahminde ne kadar kalmalıdır?
Cevap 7:
Bir embriyon dışarıya çıkıp annesi ve babasıyla buluşmadan önce, dokuz ay annesinin rahminde kalıp gelişmelidir.

Soru   8: Bir embriyon nefes alabilir mi?
Cevap 8: Rahim içindeki embriyon nefes alamaz. Annenin plasentasından sağlanan oksijeni içine çekmek için göbek kordonuna bağlıdır.

Soru   9: Bir anne doğum sırasında neden acı hisseder?
Cevap 9: Embriyon yaklaşık 9 ay boyunca büyüdükten sonra annenin rahmi onu daha fazla taşıyamayacaktır. Bu nedenle rahim kasılıp embriyonu dışarıya itecektir. Rahim kuvvetli bir şekilde kasılıp, bebeği vajinadan dışarıya iterken, anne şiddetli bir acı hissedecektir.

Soru   10: Doğum yapmak çok acı verdiğine göre, bu anne için dayanılmaz olmaz mı?
Cevap 10: Doğum yapmak çok acı vericidir, ancak yeni doğan bir bebeği görmenin zevki de anlatılmazdır. Bu nedenle, doğum çok acı verici olsa da, anne buna dayanacak ve bebeğine sevinecektir.

Soru   11: Anneler hamileyken ve karınları büyükken neden geniş ve rahat kıyafetleri giymeyi severler?
Cevap 11: Bunun nedeni annenin karnının çok büyümüş olması ve artık her zamanki kıyafetlerini giyememesi. Bu nedenle çok daha rahat olan hamile kıyafetlerini giymelidir.

Soru   12: Anneler hamileyken ve karınları büyükken neden yüksek topuklu ayakkabı giymezler?
Cevap 12: Çoğu hamile, hamilelikte yüksek topuklu ayakkabı giymez çünkü karınları çok büyümüştür ve onlar için oturmak, ayakta durmak ve hareket etmek zorlaşmıştır. Dengelerini kaybetme tehlikesini önlemek için çoğu hamile yüksek topuklu ayakkabı giymez.

Soru   13: Sadece kadınlar mı doğum yapabilirler?
Cevap 13: Sadece dişiler doğum yapabilirler. Çünkü sadece onların embriyonu taşımak ve ve beslemek için rahimleri vardır. Ancak bebeğin, annenin yumurtasıyla birleşecek babanın spermlerine de ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şekilde döllenmiş yumurta meydana gelir.

Soru   14: Spermlerin büyüklükleri ne kadardır?
Cevap 14: Her sperm yaklaşık 0.06 santimetre uzunluğundadır. Spermler çok miniktir.

Soru   15: Kadının yumurtası ne kadar büyüktür?
Cevap 15: Kadının yumurtası 0,2 santimetre büyüklüğündedir.

Soru   16: Sperm ve kadının yumurtası nasıl bir araya gelirler?
Cevap 16: Kadın ve erkeğin üreme organları birbirleriyle temas ettiğinde, kadın ve erkek cinsel ilişkide bulunduklarında, erkeğin spermi kadının yumurtasıyla birleşme fırsatı bulur ve döllenmiş bir yumurta meydana getirir.

Soru   17: Embriyon daha annenin rahmindeyken kız mı erkek mi olacağını söyleyebilir miyiz?
Cevap 17:
Bir embriyonun kız veya erkek olacağını söyleyebilmemiz için 45 gün annesinin rahminde gelişmelidir.

Soru   18: Annenin göğüslerinden neden süt gelir?
Cevap 18:
Anne bebeğini emzirmek zorunda olduğu için göğüslerinden süt gelir. Anne sütü sadece bebeğin zeki olmasını sağlayan besinleri içermez, aynı zamanda hastalıklara karşı bebeğin daha dirençli olmasını sağlar. (Anne sütü bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucudur.)

Soru   19: Baba da bebeği emzirebilir mi?
Cevap 19:
Anne ve babaların farklı fiziksel yapıları vardır, bu nedenle baba bebeği kendi göğüslerinden emziremez. Ancak biberondaki süt ile bebeği besleyebilir.

Soru   20: Embriyon hiç dışarıya çıkmadan sonsuza kadar annenin rahminde kalabilir mi?
Cevap 20:
Bütün canlıların belli gelişim süreçleri vardır. Bebekler bu konuda istisna değildir. Anne rahmindeki bir embriyon belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra kesinlikle dışarıya çıkıp herkesle tanışmalıdır.

Soru   21: Bebekler doğar doğmaz yürüyebilirler mi?
Cevap 21:
Hayır, yürüyemezler. Bebekler yavaş yavaş yürümeyi öğrenene kadar yaklaşık bir yıl büyüyüp gelişmelidirler. Ancak bundan sonra kemikleri sertleşir ve kasları yeterince güçlü olur.

Soru   22: Bebeklerin de bizim gibi çok uykuya ihtiyaçları var mıdır?
Cevap 22:
Evet, bebeklerin de bizim gibi çok uykuya ihtiyaçları vardır. Ancak bebeklerin uyku alışkanlıkları değişkendir. Bazen hemen sütlerini içtikten sonra uyurlar, bazen de gece yarısı uyumakta zorlanırlar.

Soru   23: Çoğu insan neden duş alırken banyonun kapasını kapatır?
Cevap 23:
Bazı insanlar duş alırken banyonun kapısını kapatır, bazıları da hafif aralık bırakır. Eğer başkalarının seni duş alırken seyretmesini istemezsen kapıyı kapat. Bu senin hakkın. Eğer annen ve baban sen duş alırken duşa girmek isterse, üzerine bir havlu alana kadar onlardan beklemelerini isteyebilirsin.

Soru   24: Başka insanlar banyoyu kullandıklarında neden onları seyredemeyiz?
Cevap 24:
Başkalarını duş yaparken seyretmeyiz. Çünkü bu onların özel işidir. İnsanlar banyo yaparken vücutlarının belli bölümleri açıktadır. Başkalarının vücudumuzu görmemesini istemeye hakkımız vardır.

Soru   25: Filmlerde veya dergilerde neden bazı insanların üzerinde giysileri yoktur?
Cevap 25:
Bazı dergiler para kazanmak için pornografik resimler kullanırlar. Bazıları da fotoğraf sanatını kullanarak insan vücudunun güzelliğini göstermeye çalışırlar. Her kişi yetişkin olduğunda bir dergi veya filmin sanat mı yaptığını yoksa sadece insan vücudunu mu teşhir ettiğine kendi karar vermelidir. İnsan vücudunu topluma açık yerlerde teşhir etmek uygun değildir.

Soru   26: Bebekler ne zaman konuşmaya başlarlar?
Cevap 26:
Üç ile altı ay arasında bebekler belli sesleri taklit etmeye çalışarak “bebek diliyle”, “na, na,...ga, ga..., goo, goo,...” gibi sesler çıkarırlar. Yavaş yavaş an-ne, ba-ba demesini öğrenirler. Sonunda bu sesleri insan diliyle bağlantılı olarak kullanırlar. Biraz daha büyüdüklerinde kelimeleri giderek daha doğru şekilde söylemeye başlarlar. Tabii ki çocukların bu konudaki öğrenme hızları farklıdır.

Soru   27: Daha büyük çocuklar için tasarlanmış olan oyuncaklar neden bebeklere verilmemelidir?
Cevap 27:
Bu çok önemli bir sorudur. Büyük çocuklar için olan oyuncaklarla bebeklerin oynaması tehlikeli olabilir. Küçük bebekler sadece kendi güvenlikleri düşünülerek, onlar için özel olarak tasarlanmış oyuncaklarla oynayabilirler. Örneğin zehirli madde içermemeleri ve fazla küçük olmamaları önemlidir. Ayrıca oyuncağın uçlarının yumuşak olduğuna ve keskin köşeleri olmamasına dikkat etmeliyiz. Bu şekilde bebeğin oyuncağı yutmayacağından veya bir yerini kesmeyeceğinden emin oluruz.

Soru   28: Anne hamile olduğunda neden ekşi şeyler yemekten hoşlanır?
Cevap 28:
Eğer annen hamileyken ekşi erik, portakal veya başka ekşi şeyleri yemeyi seviyorsa bu tat alma duyusu değiştiği ve daha az hassas olduğu içindir. Ama bütün anneler aynı değildir. Bazıları baharatlı veya tuzlu şeyler yemekten hoşlanırlar. Bunların hepsi şahsi tercihlerine bağlıdır.

Soru   29: Hamile kadınlar neden sabahları kendilerini hasta hissederler?
Cevap 29:
Hamilelik sırasında her kadının durumu farklıdır. Bazılarının iştahları kapanır. Bazıları ise çok iştahlıdır. Bazıları tatlara karşı o kadar hassastır ki en ufak bir tat bile mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Ancak ilk üç ay geçtikten sonra çoğu kadında bu şiddetli durum ortadan kalkacaktır.

Soru   30: Anne hamile olduğunda baba ona neden ağır şeyler taşıtmaz?
Cevap 30: 
Hamileliğin ilk üç ayında plasenta daha tam olarak şekillenmemiştir ve rahimle olan bağlantısı zayıftır. Bu nedenle hafif bir hareket veya titreşim bu bağlantıyı koparabilir. Anne ağır bir şeyi kaldırmaya çalıştığında rahmi kan ile dolar ve bu kolayca bir düşüğe neden olabilir ve rahim aşağıya kayabilir

Soru   31: Annenin rahmindeki embriyon her zaman hareketsiz mi durur?
Cevap 31:
Hayır, durmaz! Rahim içindeki embriyon pek çok şey yapabilir. Örneğin göz kırpar, başını çevirir, parmaklarını emer, gülümser, hıçkırır vs. Bu çok şaşırtıcıdır! Son üç ayda embriyon tüm vücudunu çevirebilir ellerini ve ayaklarını uzatabilir.

Soru   32: Anne hamile kaldıktan sonra neden sık sık tuvalete gider?
Cevap 32:
Kadınların idrar yolları erkeklerinkinden daha kısadır. Özellikle hamileliğin son üç ayında rahimdeki ağırlık nedeniyle kadınların idrar yolları aşağıya doğru bir baskıya maruz kalır, bu nedenle normalden daha sık idrara çıkmak zorundalar. Bu normaldir.

Soru   33: Annenin karnı büyüdüğünde neden baba onun ayakkabılarını bağlar ve ayak tırnaklarını keser?
Cevap 33:
Bunun nedeni embriyonun sürekli büyümesidir ve annenin karnının genişlemesidir. Bu durumda annenin eğilmesi zorlaşır ve baba yardım etmek zorundadır.

Soru   34: Anne bebeği dünyaya getirdikten sonra karnı yine eski halini alır mı?
Cevap 34:
Bebek doğduktan sonra rahim kası kasılmaya devam eder ve rahim yavaş yavaş küçülmeye başlar. Yaklaşık 6-8 hafta sonra rahim yine eski büyüklüğünü alacaktır. Bu bir tavuk yumurtasının büyüklüğüdür. Eğer anne bebeği kendisi emziriyorsa, bebeğin göğüs uçlarını emmesi de rahmin kasılmasını destekleyecektir.

Soru   35: Anne doğum yaptıktan sonra neden çok uzun süre uyuyacaktır?
Cevap 35:
Doğum yapmak fiziki gücü çok azaltan, zor bir olaydır. Bu nedenle doğum yaptıktan sonra yeni anne kendisini çok yorgun hissedecektir ve bebeğine bakmak için gerekli gücü toplamak için dinlenmek zorundadır.

Soru   36: Bir bebeğe bakmak kolay mıdır?
Cevap 36:
Aslında değil. Bebekler çoğunlukla uyuyormuş ve mama yiyormuş gibi görünse de bir bebeğe bakmak kolay bir şey değildir; özellikle günlük düzeni henüz belli değilse. Bebekler süt içmelidir ve geceleri altları değiştirilmelidir. Bu nedenle bir bebeğe bakmak zaman alıcı ve zor bir iştir.

Soru   37: Bütün annelerin göğüsleri bebekleri emzirir mi?
Cevap 37:
Bebeklere anne sütü vermek onları beslemenin en iyi yoludur. Ancak bazı anneler çalışmak zorundadır ve bazılarının yeterince sütü yoktur. Bu nedenle anne sütü yerine bebeklerine hazır mama vermek zorundadırlar.

Soru   38: Bebek için anne sütü mü yoksa bebek maması mı daha yararlıdır?
Cevap 38:
Anne sütü bebekler için en uygun besinleri içerir. Bir çok antikor içerdiği için bebeği mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca anneleri tarafından emzirilen bebeklerin özellikle zeki oldukları söylenmektedir.

Soru   39: Göbek kordonu bebek doğduktan ne kadar süre sonra düşer?
Cevap 39:
Bebeğin göbek kordonu doğumdan bir hafta sonra kuruyup düşecektir. Bu süre içinde göbek kordonunun su ile temas edip mikrop kapmamasına dikkat edilmelidir.

Soru   40: Bebek doğum sırasında neden düzensiz nefes alır?
Cevap 40:
Doğum sırasında bebekler nefes almak için midelerini kullanırlar. Bu nedenle nefes alışları ve nabızları düzensizdir.

Soru   41: Yeni doğmuş bir bebeğin vücudu neden orantısız görünür?
Cevap 41:
Bu yeni doğmuş bir bebeğin kafasının çok büyük olmasındandır. Bebeğin kafası vücudunun tamamının dörtte biri kadardır. Bu nedenle bebek büyük kafası ve küçük vücuduyla ET gibi görünür.

Soru   42: Bebekler sıcağı ve soğuğu hissedebilirler mi?
Cevap 42:
Çok küçük olmalarına rağmen bebekler de yetişkinler gibi temel duyuları algılayabilirler. Özellikle sıcak ve soğuk gibi ısı farklılıklarına karşı çok hassastırlar. Bu nedenle banyo sularının ve sütlerinin ısılarını ayarlamak konusunda dikkatli olmalıyız. Yoksa canları yanacağı için ağlayacaklardır.

Soru   43: Bebeklerin tat alma duyuları var mıdır?
Cevap 43:
Evet, vardır! Bebekler annelerinin sütlerinin kokularını, ekşi ve acı tatları ayırt edebilirler.

Soru   44: Bebekler gök gürlemesinden korkarlar mı?
Cevap 44:
Gök gürültüsü gibi ani ve yüksek sesler bebekleri ürkütebilir. Bebekler seslere karşı çok hassastır ve onları yüksek seslerle korkutmamak konusunda hassas olmalıyız.

Soru   45: Bebeklerin sütlerini içtikten sonra neden gazlarını çıkarmak için yardıma ihtiyaçları vardır?
Cevap 45:
Bebekler süt emerken içlerine biraz hava da çekerler, bu da onları rahatsız eder. Bu nedenle sırtlarına hafifçe vurup, havanın dışarıya çıkmasını sağlamalıyız.

Soru   46: Anne neden bebeğin biberonlarını ve emziklerini kaynatmak zorundadır?
Cevap 46:
Anne bunları sterilize etmek zorundadır. Çünkü, bebeğin bağışıklık sistemi zayıftır ve çok çabuk mikrop kapabilir. Bu nedenle bebeğin bütün beslenme araçları ve emzikleri onu hastalıklardan korumak için sterilize edilmek zorundadır.

Soru   47: Bebekler nasıl yıkanır?
Cevap 47:
Bebeklerin hızlı bir metabolizmaları vardır. Bu nedenle, her gün banyo yapmaları gereklidir. Henüz çok küçük olduklarında sadece ıslak bir bez ile silinebilirler. Büyüdüklerinde ise küvetin içine yatırılabilir. Bunu yaparken çok fazla su kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Yoksa bebek kendisini güvende ve rahat hissetmeyecektir.

Soru   48: Bebekler soğuk suda yıkanabilir mi?
Cevap 48:
Tabii ki yıkanamaz. Bebeğin banyo suyu için en uygun ısı 38-40 derece arasındadır. Aslında bunu elinle hissedebilirsin. Eğer su çok ılık ve rahatsız etmeyecek bir ısıda ise, büyük olasılıkla tam bebeğe göredir.

Soru   49: Bebekler yürüyüş için dışarıya çıkarılabilir mi?
Cevap 49:
Bir bebek yaklaşık iki haftalıkken doğal havaya alışması için dışarıya çıkarılabilir. Bu aynı zamanda cildini kuvvetlendirir ve metabolizmasını destekler.

Soru   50: Bebekler güneşte zaman geçirmeli mi?
Cevap 50:
Evet, ancak, doğrudan güneş ışığı bebek için uygun değildir. Bir bebeği dışarıya çıkardığında, bir şapka ile, başını yüzünü ve gözlerini doğrudan güneş ışığına karşı korumalısın. Uygun miktardaki güneş ışığı, kemiklerini ve kaslarını kuvvetlendiren kalsiyum ve D vitamini alımını arttırır.

Soru   51: Bebeğin altını değiştirirken neden önce ellerimizi ısıtmalıyız?
Cevap 51:
Eğer bebeğin altını soğuk ellerle değiştirirsek bebek kendisini rahatsız hissedecektir, hatta sinirlenecektir. Bu nedenle bebeğin altını değiştirmeden önce ellerimizi ısıtmalıyız.

Soru   52: Bebeklerin popoları neden bazen kızarır?
Cevap 52:
Poponun kızarmasına pişik denir. Eğer bebeğin altı düzenli olarak değiştirilmezse ve poposu iyice temizlenmezse kolayca pişik olabilir. Bu da bebeği çok rahatsız eder.

Soru   53: Bir şeyi sakladığında bebek neden onun yok olduğunu düşünür ve onu aramaz?
Cevap 53:
Bu bebeğin görmediği şeylerin beyninde yeri olmamasıyla ilgilidir. Örneğin bir bebekle saklambaç oynadığında, seni bir süre görmezse seni unutup aramayacaktır. Bebek tecrübe edindikçe hafızası da kuvvetlenecektir.

Soru   54: Bebekler çevrelerinde özellikle belirli kişilerin olmasından mı hoşlanırlar?
Cevap 54:
Elbette. 2-3 aylık olduğunda bebek kendisini seven ve ona bakan birini gördüğünde mutlu olacaktır. Bu kişiyi başka kişilerin içinde gördüğünde ise bu kişiye bakacaktır. Bir bebek özellikle kendisiyle ilgilenen bir kişiye yakınlık duyacaktır.

Soru   55: Bebekler bizim kıyafetlerimize benzer kıyafetler mi giyerler?
Cevap 55:
Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için onlar için en uygunu saf pamuk giysilerdir. Bebekler yumuşak, rahat, teri emen, içeriye hava girmesini sağlayan, sıcak tutan ve kolay yıkanan kıyafetler giymelidir. Çok süslü ve püsküllü giysiler bebekler için uygun değildir. 

Soru   56: Bebekleri neden kendimizden farklı şekilde giydirmeliyiz?
Cevap 56:
Bebekler çok küçüktür, kemikleri henüz çok kırılgandır ve dik oturamazlar. Bu nedenle onları genellikle yatırmalıyız ve giydirirken dikkatli olmalıyız. Kollarını ve bacaklarını rahatça kıvırabilen ve esnetebilen yetişkinlerden tamamıyle farklıdırlar. 

Soru   57:Bebekler hergün kakalarını yaparlar mı?
Cevap 57: 
Bir bebek 10-14 günlük olduğunda günde 3 veya 4 defa düzenli olarak kakasını yapmaya başlayacaktır. Ancak her bebeğin kendi biyolojik takvimi vardır ve her bebek kendi kurallarını uygulayacaktır.

Soru   58: Bebekler kabız olur mu?
Cevap 58:
Bazı bebekler bir veya iki gün kaka yapmazlar. Ancak bebek sağlıklı ve neşeli görünüyorsa bu konuda endişelenmeye gerek yoktur. 

Soru   59: Bir bebek hiç kakasını yapmıyorsa ne yapmalıyız?
Cevap 59:
Bir bebek üç gün kakasını yapmazsa sinirli olacaktır ve sütünü içmek istemeyecektir. En iyi çözüm daha fazla süt içmesini sağlamaktır. 

Soru   60: Bir çok yeni doğmuş bebeğin kafası neden uzun ve ilginç görünür?
Cevap 60:
Bir bebek doğarken uzun, dar ve onu sıkıştıran vajinadan geçmek zorundadır. Bu nedenle normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin kafaları büyük ve uzun görünür! Bu önemli değildir kafaları yavaş yavaş normal şeklini alacaktır. 

Soru   61: Anne ve babalar bebeklerini ilk gördüklerinde tanıyabilirler mi?
Cevap 61:
Bazen. Çoğu yeni doğan bebek güzeldir ve birbirlerine benzerler. Bu nedenle önceleri anne ve babaların onları tanıması kolay olmaz. Bu nedenle hastaneler yeni doğmuş bebeklere onları tanıtan bir künye takarlar.

Soru   62: Sarılık nedir?
Cevap 62:
Doğumdan 24 saat sonra bazı bebeklerin cildi, yüzleri, göğüsleri ve karınları dahil olmak üzere sararmaya başlar. Biz buna sarılık diyoruz.

Soru   63: Bir bebek büyürken kime benzeyeceğini söyleyebilir miyiz?
Cevap 63:
Bunu ilk başta söylemek zordur. Ancak bebek büyümeye başladığında babasının kaşlarını, annesinin dudaklarını ve başka aile bireylerinin özelliklerini aldığını görebilirsin.

Soru   64: Yeni doğmuş bir bebeğin ağırlığı ne kadardır?
Cevap 64:
Her yeni doğmuş bebeğin ağırlığı farklıdır. Ancak ortalama olarak çoğu yeni doğmuş bebeğin ağırlığı 3,000 ile 4,000 gram arasındadır. 

Soru   65: Yeni doğmuş bebeklerin derileri neden buruşuktur ve yaşlı insanlara benzerler?
Cevap 65:
Bu yeni doğan bebeklerin doğumdan sonra su ve besin kaybetmelerindendir. Bebekler doğum sırasında yaklaşık 200 gram kaybederler, bu nedenle ciltleri buruşuk görünebilir. Ancak birkaç gün sonra ağırlıkları artar ve daha sevimli görünürler. 

Soru   66: Prematüre bir bebek nedir?
Cevap 66:
Tam olarak gelişmeden doğan bir bebeğe prematüre denir. Prematüre bebeklerin doğum sırasındaki ağırlıkları 2,500 gramın altındadır. Bazı bebekler o kadar erken doğarlar ki, hayatta kalabilmek için özel, yoğun bir bakıma ihtiyaçları vardır.

Soru   67: Prematüre bebekler daha mı kolay hasta olurlar?
Cevap 67:
Fazla erken doğan bebeklerin özel bir bakıma ihtiyaçları vardır, çünkü iç organları henüz tam olarak gelişmemiştir. Bunlar için, sağlıklı doğan bebeklerden daha çok endişeleniriz, ancak yoğun bir bakım ile bunlar yavaş yavaş büyüyeceklerdir. 

Soru   68: Yeni doğmuş bir bebeğin derisinin üzerinde neden beyaz bir madde vardır?
Cevap 68:
Yeni doğmuş bir bebeğin üzerindeki maddeye plasenta yağı denir. Plasenta yağı bebeğin cildini yağlar. Bu yağ olmadan bebeğin derisi kurur.

Soru   69: Bebeğin poposu sanki birisi vurmuş gibi neden mavi olur?
Cevap 69:
Bu mavi lekelere “doğum lekesi” denir. En azından bebeklerin yarısında bu doğum lekeleri vardır. Doğum lekelerinin özel bir tedaviye ihtiyaçları yoktur . 6 veya 7 yaşlarında kendiliklerinden kaybolurlar.

Soru   70: Küçük bebeklerin çoğu birbirine benziyor. Bir bebeğin kız mı erkek mi olduğunu nasıl anlarız?
Cevap 70:
Bu doğru. Genellikle bebeklerin dış görünüşlerinden kız mı erkek mi olduğunu söyleyemeyiz. Bunu söyleyebilmenin tek yolu üreme organlarına bakmaktır.

Soru   71: Küçük bir bebeğin cinsiyetini nasıl anlayabiliriz?
Cevap 71:
Eğer bebeğin erkek üreme organları varsa erkektir. Eğer dişi üreme organları varsa kızdır.  

Soru   72: Bebekler kendilerine hafifçe dokunulmasından hoşlanırlar mı?
Cevap 72:
Evet, hoşlanırlar. Bebekler yumuşak dokunuşları hissetmekten hoşlanırlar. Gerçekte hafif dokunuşlar ve vuruşlar bebeğin büyümesi ve gelişimi için çok önemlidir.

Soru   73: Bebekler acı hissetmez mi?
Cevap 73:
Bebekler doğar doğmaz acı hissetmeye başlarlar. Örneğin, tıbbi bir muayene sırasında iğne yapıldığında bebekler ağlarlar.    

Soru   74: Bebekler ses duyabilir mi?
Cevap 74:
Tabii ki, duyabilir. Birkaç saat önce doğmuş olan bir bebek sese tepki verecektir. İki hafta sonra ağladığında bile durup başkasının sesini dinleyecektir! 

Soru   75: Bir bebeğin zor işittiğini nasıl anlayabiliriz?
Cevap 75:
Günümüzde teknoloji o kadar gelişmiştir ki 5 haftalık bir bebeğin duyma yeteneğini ölçmek için testler yapılabilmektedir.

Soru   76: Bebeklerin iyi koku alma duyuları var mıdır?
Cevap 76:
Bebekler sirke ve amonyak kokusuna karşı çok hassastırlar. Aynı zamanda annelerinin ve başka kadınların kokularını ayırt edebilirler.

Soru   77: Bebek ağladığında “ınga, ınga” diye ses çıkarır, ancak göz yaşı dökmez. Bunun nedeni nedir?
Cevap 77:
Bir bebek “ınga, ınga” diye ağlar. Ancak bir yetişkin gibi gözyaşı dökmez. Bunun nedeni ise gözyaşlarını üreten gözyaşı torbalarının doğumdan yaklaşık 2-4 hafta sonra çalışmaya başlamasıdır. Bu andan itibaren gözyaşı dökmeye başlarlar.

Soru   78: Bebekler parlak, renkli resimlere bakmayı severler mi?
Cevap 78:
Bebekler siyah-beyaz, tezat oluşturan geometrik şekillere büyük ilgi duyarlar. Donald Amca, Miki Fare veya köpek resimleri çok fazla ilgilerini çekmez. 

Soru   79: Bir anne doğum yaptıktan sonra tekrar hamile kalmak için ne kadar beklemelidir?
Cevap 79:
Hamilelik ve doğum çok zor süreçlerdir ve anneyi fiziksel açıdan yorgun düşürürler. En uygunu tekrar hamile kalmadan önce bir yıl dinlenmesidir. Bazı anne ve babalar 3 veya 4 yıl sonra bir bebek sahibi daha olmayı düşünürler ama sonra bir çocukları daha olmaz. Bazı anne ve babalar ise sadece bir çocuğa sahip olmanın güzel olduğunu düşünürler.

Soru   80: Neden bir bebeğin kafası özellikle büyük görünür?
Cevap 80:
İnsanların fiziksel gelişimleri kafaları ile başlar. Gelişme hızlı bir şekilde baş ile başlar. Çünkü, beyin insan vücudundaki en önemli organdır. Arkasından sırayla vücudun diğer bölümleri gelişir.

Soru   81: Bebeklerin kemikleri çok mu yumuşaktır?
Cevap 81:
Bir yetişkinin kemikleri ile karşılaştırıldığında bebeğin kemikleri çok yumuşaktır. İskeletin sağlıklı gelişimini sağlamak için, bebeği kalsiyum gibi mineraller içeren yiyeceklerle dengeli bir şekilde beslemek önemlidir. Ergenlik çağının sonunda iskeletin gelişimi tamamlanmış olur.

Soru   82: Küçük bebekler neden her zaman birşeyler çiğnemeyi severler ve ağlarlar?
Cevap 82:
Bebek diş çıkarırken diş etleri bazen acır veya kaşınır. Bu nedenle kendisini rahatsız hissedecektir ve rahatlamak için birçok şeyi tutup, çiğneyerek rahatlamaya çalışacaktır. 

Soru   83: Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar?
Cevap 83:
Bebeklerin dişleri farklı zamanlarda çıkar. Çoğunun dişleri 6-7 ay arası çıkar. Bebeklerin 20 bebek dişi vardır.

Soru   84: Bebeğin dişlerinin tamamen çıkması ne kadar zaman alır?
Cevap 84:
Bu çocuktan çocuğa değişmektedir. Ortalama olarak çoğu çocuğun tüm süt dişleri üç yaşında çıkmış olur.

Soru   85: Bebeğin hangi dişleri ilk önce çıkar?
Cevap 85: 
Genelde alt ön dişler önce çıkar. Daha sonra üst ön dişler çıkar.

Soru   86: Yetişkinler neden çocukların bebekleri taşımasına izin vermezler?
Cevap 86:
Bebeklerin boyunları çok zayıftır. Bu nedenle boyunlarını kendi başlarına dik tutamazlar. Yetişkinler bile bebeklerini güvenli şekilde tutmak için dikkat etmek zorundadırlar. 

Soru   87: Bir bebek ne zaman kendi başına oturabilir?
Cevap 87:
Çoğu bebek yaklaşık 6 veya 7 aylıkken kendi başlarına dik bir şekilde oturabilirler. Ancak bu dönemde henüz çok sabit bir şekilde oturamazlar. Bazen arkaya doğru kayarlar ve başlarının üzerine düşerler. Bu nedenle, onlara bakarken dikkatli olmalıyız. 

Soru   88: Bebekler kendi kendilerine dönebilirler mi?
Cevap 88:
Bebekler yaklaşık üç aylıkken kendi başlarına dönebilirler. Bu nedenle, yetişkinler bir bebeği büyük bir yatağın ortasına yatırdıklarında bile dikkat etmek zorundadırlar. Çünkü, bebek dönüp yere düşebilir. Bu yüzden, en iyisi bebeğin yatağının bir parmaklık ile çevrili olmasıdır. 

Soru   89: Bir bebek ne kadar çabuk büyür?
Cevap 89:
Her şey yolunda giderse, bebekler ortalama 3 aylıkken; doğum sonrasına göre iki kat daha hızlı büyür. Bu çok hızlı bir büyüme oranıdır. 

Soru   90: Bir bebek ne zaman emeklemeye başlar?
Cevap 90:
Bir bebek yürümeden önce emeklemeyi öğrenmek zorundadır. Çoğu bebek dik bir şekilde oturmayı öğrendikten sonra yürümeyi öğrenir.

Soru   91: Bebekler ne zaman yürümeye başlarlar?
Cevap 91:
Bu bebekten bebeğe değişir. Bazı bebekler 7-8 aylıkken bir duvara tutunarak ayağa kalkmayı öğrenir veya adım atarken bir yetişkinin desteğini ister. Çoğu bebek bir yaşındayken bir duvara veya mobilyaya tutunarak yürüyebilir. 

Soru   92: Bebekler nesneleri tutabilirler mi?
Cevap 92:
Bebekler sıkıca bir şeyi kavrayabilirler. Yetişkinlerin onlara verdikleri şeyleri sıkıca kavrayabilirler. Bununla birlikte bebekler on aylık olana kadar bir şeyi tutmayı tam olarak beceremezler. Bir yaşına geldikten sonra bu konuda usta olurlar. 

Soru   93: Bebekler kendi annelerini tanıyabilirler mi?
Cevap 93:
Çok küçük bebekler kimseyi tanıyamaz. 5-6 aylıkken bebek kendi annesinin yüzünü tanımaya başlayacaktır. 

Soru   94: Bebekler kendilerini tanırlar mı?
Cevap 94:
Çok küçük bebeklerde henüz bir “kendi” kavramı gelişmemiştir. Yaklaşık 5 aylıkkken aynada kendilerini gördüklerinde, ellerini uzatıp aynadaki küçük bebeğe dokunacaklardır. 

Soru   95: Bir bebek kaç yaşından itibaren birisinin kendisini çağırdığını anlar?
Cevap 95:
Yaklaşık 6 aylıkken bebek başkasının kendisini çağırdığını anlayacak ve tepkide bulunacaktır. 

Soru   96: Bir bebek ne zaman katı yiyecek yemeye başlar?
Cevap 96:
Bir yaşın altındaki bebekler için süt temel besin kaynağıdır. Ayrıca yulaf ezmesi, lapa, meyve ve başka yumuşak gıdalar yiyebilir. Bir yaşından sonra bebeklere yavaş yavaş katı gıdalar da verilebilir. 

Soru   97: Küçük bir bebek kendi başına kaşık kullanabilir mi?
Cevap 97:
Hayır, kullanamaz. Bir bebeğin elleri bir yaşına kadar bir kaşığı kullanacak denli becerikli değildir. Bebek bir yaşına geldiğinde kendi başına kaşığı tutabilmesine rağmen çevresini kirletecektir. Bu yaşta ellerini kullanarak yemeğini daha çabuk ve kolay bir şekilde yiyecektir.

Soru   98: Bir bebek sütü ve suyu biberondan mı içmek zorundadır?
Cevap 98:
Bir bebek henüz emmeyi biliyorsa, biberonla içmesi daha uygundur. Yaklaşık bir yaşına geldiğinde yetişkinler gibi fincandan içmek isteyecektir. İlk başta bardaktan içerken bir çoğunu dökecektir. Ancak, bu sadece öğrenme sürecinin bir parçasıdır.

Soru   99: Bir bebek ne zaman kendi başına tuvalete gidebilir?
Cevap 99:
Çoğu bebek iki yaşındayken anne ve babası tarafından tuvalete alıştırılmaya başlanır. Ancak, bazı bebekler tuvalete biraz daha erken alışırken, bazıları üç yaşındayken bile çocuk bezi kullanır.

Soru   100: Bir bebek ne kadar hızlı büyür?
Cevap 100:
Bir bebek bir buçuk yaşına ulaştığında, doğumunda olduğundan iki kat daha uzun olacaktır. Bu sırada oturabilir, ayakta durabilir ve yürüyebilir.Bu gelişme hızı normal bir bebeğe göredir. Ancak bir bebek ne kadar hızlı gelişirse gelişsin, kendine bakacak yaşa gelene kadar bütünüyle annesi ve babasının bakımına muhtaçtır.

Sitemize En Son Yüklenenler

article thumbnailEğer tercihinizi insanlık tarihiyle yaşıt mesleklerden yapmak istemiyorsanız (tıp, öğretmenlik,...
article thumbnailBir çocuğun ekmeğe suya ne kadar ihtiyacı varsa anne-babaya o kadar ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı...
article thumbnailOKUL ÖNCESİ EĞİTİM (ANAOKULU-KREŞ-YUVA-ANASINIFI) NEDİR? NASIL OLMALIDIR?   Okul öncesi eğitim nedir?...

    escort izmir

    escort bursa

    izmir escort

    izmir escort

    izmir escort

    eskişehir escort

    yabancı porno

    Smm Panel

    takipçi instagram

    tiktok ücretsiz yorum

    konya escort bayan, escort malatya, porno izle, reklamsız porno, porno izle, türk porno, sikiş izle, liseli porno, porno hikayeleri, Haircut styles, Porno suge pula, porno, erzurum escort,
    rent car chisinau, inchirieri auto chisinau,
    rent a car chisinau chirie auto chisinau
    chirie auto chisinau car rental chisinau
    car rental chisinau, Chirie auto chisinau aeroport,