Kendini Aşan Her Engeli Aşar....

Eğitim Portali Anasayfa Test Kulübü Kurumsal Özel Ders Anasayfa Rehberlik Anasayfa
Bu site Test Kulübü Eğitim Merkezi'nin Hizmetidir.

UYUŞTURUCU VE GENÇLİK DOSYASI

Uyuşturucu Kullananlardaki Belirtiler Ve Yapılacak İşlemler
Gencin uyuşturucuya tutsak olmaması için aileye düşen görevler nelerdir? Bu konuda gençlerimiz nelere dikkat etmelidirler?

Gençleri uyuşturucudan korumada en büyük görev aileye düşmektedir. Aile, toplumun en küçük kurumu ve hücresidir. En başta anne ve baba, çocuklara örnek olmalıdır. Çocuklar her türlü sıkıntılarını ve problemlerini öncelikle anne-babalarına açabilmeli, problemler önce aile büyüklerince değerlendirilmelidir.

Bu konuda gençlerimizin dikkat edecekleri noktalara gelince:

Gerçek sevgi ve mutluluğu kendi yuvalarında aramalı,
Kötü arkadaş gruplarından uzak durmalı.(Bu kişiler söz ve davranışlarından kolayca anlaşılabilir.),
Boş zamanları yararlı şekilde değerlendirebilmeli. (Okuma, spor, kültürel etkinlikler vs.),

Gençlik çağı, halk arasında söylendiği gibi “delikanlılık” dönemidir. İçinde bulunulan bu çağın gereği olarak her zaman problem yaratabilecek hareketlerde bulunulabilir. Bu nedenle büyüklerin uyarıları dikkate alınmalıdır.
stiyorum. İçki, uyuşturucu kumar, şans oyunları, fuhuş ve çeşitli sapıklıklar, evden kaçma gibi olayların tümünü besleyen, ortaya çıkaran ortama Uyuşturucu Kültürüadını veriyoruz. Gençlerimizi bu felaketlerin zararlarından korumak, bu alışkanlıkların temeline bulunan “uyuşturucu Kültürü” ile mücadeleye bağlıdır.

Gençlerimizi, bu kültürün filizlendiği meyhane, birahane, pub, diskotek, kahvehane ve kumarhane gibi yerlerden  uzak tutmalı; uyuşturucunun panzehiri olan milli ve manevi değerlerimize, yüzyıllardan beri kuşaktan kuşağa geçerek süzülüp gelen geleneklerimize sarılmalarını sağlamalıyız.

Acaba çocuğum uyuşturucu kullanıyor mu?
Aileler, uyuşturucu kullanan çocuklarını hangi davranış değişiklerinden anlayabilirler?

Alınan bütün önlemlere rağmen, bu korku tüm dünyada pek çok ailede yaşanıyor. Uyuşturucuya karşı denenen etkili yollardan biri de ailelerin bu konuda bilgilendirilerek uyanık tutulmalarını sağlamaktır.

Aşağıda sayılanlara dikkat eden bir aile çocuğun uyuşturucu bağımlısı olup olmadığını anlayabilir:

  • Eve gelmeyen çocuk neler yaptığını saklamaya çalışır, gerçeği gizlemek için yalan söyler.
  • Bazen de o gece nerede olduğunu ve neler yaptığını gerçekten hatırlayamaz.
  • Sakin biri olarak tanıdığınız çocuk aniden sinirli ya da aşırı vurdumduymaz, umursamaz, hiçbir şeyle ilgilemez bir kişiliğe bürünür.
  • Çocuk okuldan kaçmaya başlar. Özellikle öğle saatlerinde, uyuşturucu aldıktan sonra sık sık okuldan kaçmasıyla dikkati çeker.
  • Eski arkadaşlarıyla görüşmemeye başlar, yeni yeni arkadaşlar edinir. Bunlar yaşça ondan büyük olurlar ve hiçbir zaman onun evine gelmezler.
  • Teninin rengi hastalıklı gibidir. Yüzü solar, gözler çukurlaşır, bakışları anlamsızlaşmaya başlar.
  • Uyku saatleri değişir. Gündüzleri uyuma ihtiyacı duyarken geceleri uyuyamaz.   
  • Uyuşturucuyu gece almışsa  bütün gece gayet canlı olmasına karşın sabaha doğru yorgun ve huzursuz olur, yataktan kalkamaz.
  • Çevresindekilerden sürekli para ister. Ama parayı nereye harcadığını açıklayamaz. Para bulamayınca alabildiğine hırçınlaşır. İştahı kaybolur, devamlı kilo kaybı görülür.
  • Okuldaki başarısında ani düşüşler gözlenir.

Çocuğunun uyuşturucu kullandığından kuşkulanan aile ne yapmalıdır?

 

Böyle bir durumda paniğe kapılmamalı.

Çocuğu karşısına alıp samimi olarak konuşmalı ve uzman bir psikiyatriste götürmeye onu ikna etmeli, uzmanın tavsiye ve telkinlerine uymalıdır. (Bazı hastanelerde bulunan bu konu ile ilgili bölümlere de başvurulabilir.)

Son olarak şunu söyleyebiliriz ki uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak güçlü bir irade ve üstün bir gayet ister. Kişi istekli ve gayretli ise bağımlılıktan kurtulabilir.
Ne yazık ki tedavi oranınındüşük olduğu bağımlıların pek çoğu “yaşayan ölü” durumunda topluma yük olacak şekilde yaşayıp genellikle de kaza, zehirlenme vs. gibi bir nedenle genç yaşta  hayata veda ederler. Bu nedenle, en iyisi bu illete hiç bulaşmamak ve bulaşanlardan uzak durmaktır.

Psikiyatrist Doç. Dr. Sefa SAYGILIı’nın bir yazısından kısmen kısaltılarak alınmıştır.

GENÇLİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI


Sevgili Gençler!
           Şu an yaşamakta olduğunuz lise yılları,hepiniz için bir dönüm noktası niteliği taşıyor.Geleceğinizin temellerini ,bu dönemde atacağınızı hepiniz biliyorsunuz.Geçmişte bıraktığınız ortaokul yıllarında ,dengeli ve uyumlu birer çocukken,buraya oldukça tedirgin,kuruntulu,güç beğenen ve çabuk tepki gösteren birer "ergen"olarak geldiniz.İlgileriniz artttı;hayattan beklentileriniz farklılaştı;hevesleriniz farklılaştı.Çevrenizden gelen bütün tepkilere rağmen hepiniz,"özkimliğinizi"bulma arayışı içerisindesinzi.bir taraftan karşılaştığınız sorunları çözmeye çalışırken,bir taraftan da geleceğe hazırlanma telaşı duymaktasınız.Zaman zaman ailenizle ,zaman zaman öğretmen ve arkadaşlarınızla ve en önemlisi zaman zaman kendi içinizde bir takım çatışmalar yaşamaktasınız.Bütün bunlarla baş etmeyi öğrenebildiğiniz ölçüde,gelişme ve mutlu olma şansını yakalayabilirsiniz.çatışmaları yaşamanızın gerekli olduğunu söylemek,yaşadıklarınızı hafife almak anlamına gelmesin.Çünkü çatışma ve çelişkileri yaşamadan sağlıklı bir yetişkinliğe aadım atamazsınız.
            Karşılaştığınız sorunların belki de en önemlisi ailenizle yaşadığınız çatışmalardır.sizler,ailenizden anlayış,güven ve özgürlük beklerken aynı zamanda bir çocuk gibi değil,kendi başınıza bir kişi olarak görmelerini,size olanak tanımalarını ve bağımsızlık çabalarınızı desteklemelerini de istiyorsunuz.İçinizden bazıları isteklerine kısmen karşılık bulurken,bazılarınız da beklentilerine yanıt alamadıkları için,kendilerini bu süreçte yalnız hissediyor olabilirler.
            Önemli olan ,uzlaşabileceğiniz ortak noktalar bulmaktır.Onlarla sessiz bir dialoğa  girmek yerine konuşmayı tercih ederek,kendinizi ifade edebilirsiniz.Unutmayın ki;önemsemediğiniz tecrübeler,ileride sizlerin de benimseyeceği değerler olacaktır.
             Ailenizden sizleri tümüyle anlamalarını beklemek,zaman kaybetmekten başka bir işe yaramaz.Onlar da genç oldular ama şu ankinden farklı bir ortamda.Her yeni kuşağın bir öncekinden daha önde olduğunu düşünerek,fazla beklentiler yüklemeye çalışalım.
            Sıkıntı duyduğunuz konulardan biri de;öğrenim ve okul yaşantılarınızla ilgilidir.Öğretmenlerinizin sizlere yakın olmadığından,derslerin ağırlığından,çalıştığınız halde başarılı olamadığınızdan yakınır durursunuz.Pekçok aile çocuğundan üstün başarı bekleyerek,iyi bir yere gireceği hayalini kurar.Önemli olan,ailenizin nereye girmenizi istediği değil,sizin yetenek,ilgi ve değerlerinize uygun ideallerinizin olmasıdır.İdeal eksikliği ve ne istediğini bilmeyen gençler olarak çalışmaya güdülenmeniz,düzenli ve planlı çalışma alışkanlığı kazanabilmeniz de güçleşmektedir.Okuduğunuz derslerin size ne fayda sağlayacağını düşünmek yerine bana uygun olan meslek alanına girebilmem için bir çalışma yöntemi belirlemeliyim,şeklinde düşünerek proğramlı çalışma alışkanlıkları kazanabilirsiniz.
            Yeteri kadar çalışıp çalışmadığınızı bilmediğiniz için sınav kaygısı duyuyor olabilirsiniz.Başarı için kaygının gerekli olduğunu söyleyebilirsiniz.Fakat normal düzeyde tutulması koşuluyla çok az yada fazla kaygı sakıncalı olabilir.Kaygı düzeyinizi belli bir seviyede tutabilmek için çok çalışmak yerine öğrenmeye dayalı bir çalışma şekli izlemek gerekir.
            Bunların dışında,arkadaş seçimi,kız-erkek arkadaşlığı,toplumun değerlerine uygun bireyler olarak yetişmek,bir kişilik özelliği olan heyecan faktörünü kontrol altına alabilmek gibi diğer sıkıntılarımızı da yok saymıyoruz.
            Yetişkinler olarak bizler,sizlerin iyi ve doğru kararlar alacağınıza inanıyoruz.Sizlerin de bize güve nduymanızı,hep sizi desteklemeye çalıştığımızı unutmamanızı istiyoruz.
            Karşılıklı sevgi ve güvene dayalı bir ortamda,çözümlenemeyecek hiçbir şey yoktur.Yeter ki birbirimize açık olalım.Düşüncelerimizi hiç çekinmeden,içimizden geldiği gibi ortaya koyalım.
            Her konuda danışabileceğiniz,bütün sıkıntılarınızı rahatlıkla paylaşabileceğiniz bir rehber öğretmeniniz olduğunu sakın unutmayın.
            Sevgi ve saygı dolu,başarılı günlere birlikte ulaşmak dileği ile....

Test Kulübü Eğitim Merkezi
Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:254/5 Göztepe İstanbul

© 2001 - 2006 Testkulubu.com - Egitimim.com --- Tüm hakları saklıdır ©
testkulubu@testkulubu.com